Ontstaan

Op het gymnasium wordt lesgegeven in twee talen uit de oudheid, het Latijn en het Oud-Grieks. Dit laatste noemen we vaak kortweg Grieks. De focus van deze site ligt dan ook vooral op deze twee talen en de culturen (respectievelijk Romeinen en Oude Grieken) en literatuur die hierbij horen. Ongeveer een kwart van de vwo-leerlingen doet gymnasium. Je zou verwachten dat er daarom veel goede sites zijn met informatie. Helaas is dit, in de Nederlandse taal dan, niet echt het geval.

Bestaande websites

Een aantal geweldige websites zijn wijd bekend onder de gymnasiasten: de vertalingen van latijnengrieks.com en de examensites van wiebekoo en superlatijn, en online latijn van koxkollum, om er slechts een paar te noemen. De andere sites die wij op het internet hebben gevonden, meestal na langdurig zoeken met de meest illustere zoektermen, staan bij de downloads & links.

Wat opvalt aan de aanwezigheid van klassieke talen op het internet, is wat we graag fragmentatie noemen. Alle websites bevatten goede en uitgebreide informatie, helaas bijna allemaal maar over één bepaald onderwerp (bijvoorbeeld 'vertalingen van Livius' of 'Griekse grammatica'). Sterker nog, er is naar onze mening geen enkele website die de grammatica met oefeningen van zowel het Grieks als het Latijn bevat, in begrijpelijke taal voor zowel gymnasiasten als niet-gymnasiasten.

Wat zegt Google

Dat bijvoorbeeld de grammatica van het Latijn en Grieks niet goed vertegendwoordigd is, blijkt uit de resultaten van de simpele Google zoekopdrachten 'Latijnse grammatica' en 'Griekse grammatica'.

Als bij Google wordt gezocht op 'Latijnse grammatica', bevatten de eerste tien hits:

  • drie links naar Wikipedia, dat bijna alleen gaat over de 'rijtjes',
  • vier links naar boekhandelaren danwel boekrecensies,
  • een link naar Ad Fontes!, dat voor een groot deel gaat over de 'rijtjes',
  • een link naar een samenvatting van eerstejaars grammatica
  • een link naar onzetaal.nl, over grammaticale termen afkomstig uit het Latijn.

Als we nu 'Oud-Griekse grammatica' intypen, geeft dit

  • twee links over het Nieuw-Grieks
  • twee links naar boekhandelaren danwel boekrecensies
  • wederom een link naar Ad Fontes!
  • een link naar Wikipedia
  • een link naar woordjesleren.nl, die inderdaad alleen woordjes bevat
  • een niet werkende link
  • een link naar een samenvatting van eerstjaars grammatica
  • het meest treffend is een link naar de vraag: 'Kent iemand een website met de grammatica van Grieks goed uitgelegd?' Deze vraag heeft, ook al staat deze al ruim vijf jaar online, slechts drie antwoorden. Ironisch genoeg staat hier ook de niet-werkende link tussen

Vergelijk beide zoekopdrachten met de Engelstalige varianten en het zal duidelijk worden dat het spijtig is dat we in het Nederlands geen goede online grammatica kunnen vinden. Vooral het gebrek aan oefenopdrachten valt op.

Deze website

Hierboven hebben we twee gebreken van de aanwezigheid van de klassieke talen op het internet laten zien: fragmentatie en gebrek aan grammatica.

Deze website is ontstaan uit het idee deze twee problemen op te lossen, door het maken van één website waarin de gymnasiumvakken allemaal en ongeveer even veel aan bod komen. Hierbij ligt er een nadruk op het doorlinken naar Nederlandse websites en op de grammatica en oefeningen daarvoor.