Ab Urbe Condita

Livius belangrijkste werk, Ab Urbe Condita (‘Vanaf de Stichting van de Stad’, afgekort AUC) gaat over de geschiedenis van Rome. Het verhaal begint met de aankomst van Aeneas, gaat door naar 21 april 753 v. Chr., wanneer Rome gesticht zou zijn door koning Romulus, beschrijft de koningstijd en het einde daarvan, de verschillende oorlogen die daarna gevoerd zijn en eindigt rond 10 v. Chr., in de tijd waarin Livius het werk schreef.

Het werk is opgedeeld in 142 boeken, maar slechts een kwart hiervan kunnen we vandaag de dag lezen. De rest is allemaal met de tijd verloren gegaan. De boeken, of in het Latijn libri, kunnen trouwens beter beschouwd worden als hoofdstukken. Er zijn van bijna alle boeken samenvattingen gevonden die door latere auteurs zijn gemaakt, de zogenaamde Periochae. Hierdoor is het toch redelijk mogelijk de inhoud van de boeken van Livius te bepalen.

De boeken die bewaard zijn gebleven, zijn:

  • Praefatio, het voorwoord van Livius.
  • Libri 1–5, beschrijven de stichting van Rome, de koningstijd en het begin van de republiek tot 390 v. Chr.
  • Libri 6–10, gaan over de oorlogen met omliggende volkeren zoals de Aequi en Etrusken, tot 292 v. Chr.
  • Libri 21–30, zijn een verslag van de Tweede Punische Oorlog, van 218 tot 202 v. Chr.
  • Libri 31–45, bevatten een uiteenzetting van de oorlogen tegen Macedonië en Syrië, van 201 tot 167 v. Chr.

Inhoud

Liber I

Losse aantekeningen

http://home.wxs.nl/~nhuijts/Petra1.html http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Liv.+1+58&fromdoc=Perseus%3Atext%3A1999.02.0169