Medusa

Medousa is in het Grieks Μέδουσα, in het Latijn Medusa. Ze was een van de drie Gorgonen. De andere twee waren Euryale en Stheno.

De Gorgonen waren monsters die in een grot aan de rand van de wereld woonden. Ze waren ontzettend lelijk en hadden slangen als haar, slagtanden, bronzen handen en gouden vleugels. Daarnaast hadden ze grote, starende ogen. Omdat ze zo lelijk waren, versteende iedereen die in de ogen van een Gorgo keek.

(Hier hoort een afbeelding te staan, die helaas niet kan worden weergegeven)
Op dit plaatje zie je goed dat een Medusa slangen als haar heeft, vleugels en starende ogen.

Volgens de mythe was Medusa als enige van de drie Gorgonen eerst een mooie vrouw en een priesteres van Athene. Alle mannen waren verliefd op haar mooie haar. Op een dag werd ze verleid door Poseidon en hadden ze seks in een tempel van Athena. Athena was hierdoor heel boos en als straf veranderde ze het mooie haar van Medusa in slangen. Daarnaast vervloekte ze Medusa dat ze zo lelijk werd dat niemand haar meer aan kon kijken, omdat ze dan in steen zouden veranderen.

De mythe van Medusa heeft veel te maken met de mythe van Perseus. Perseus moest bij een speciaal diner koning Polydektes een cadeau brengen, maar hij had er geen. Daarom zei hij tegen Polydektes dat hij om het goed te maken een cadeau ging halen, en dat Polydektes mocht zeggen wat. Omdat Polydektes Perseus niet mocht, vroeg hij naar iets (bijna) onmogelijks: het hoofd van Medusa.

Met hulp van de goden lukte het Perseus om naar Medusa te gaan. Van Athena had hij een spiegelend schild gekregen en een zak waar hij het hoofd veilig in kon opbergen. Tijdens het gevecht gebruikte Perseus het spiegelende schild om Medusa naar zichzelf te laten kijken, waarna ze verlamd raakte. Daarna hakte hij haar hoofd af en stopte hij het in een zak. Uit het hoofd van Medusa ontstonden Pegasus, een vliegend paard, en Chrysaor, een reus.

(Hier hoort een afbeelding te staan, die helaas niet kan worden weergegeven)
Rechts onderin is Medusa te zien. Ze is net onthoofd, uit haar hoofd kun je Pegasus zien vliegen. In het midden is een van de zussen van Medusa te zien, waarbij de slangen op het hoofd goed te zien zijn. Links staat Poseidon.

Toen Perseus terugvloog naar Polydectes, kwam hij onderweg de titaan Atlas tegen. Deze was door de goden gestraft: hij moest de hemel dragen. Perseus versteende hem om hem van zijn leiden te verlichten, waardoor het Atlas gebergte in Noord-Afrika ontstond. De druppels bloed van Medusa die in de Sahara woestijn vielen veranderden in slangen, waardoor er zo veel slangen in de Sahara zijn.

(Hier hoort een afbeelding te staan, die helaas niet kan worden weergegeven)
In dit fresco is te zien dat Perseus op weg is naar Polydektes. Hij heeft het hoofd van Medusa bij zich. Onderweg is hij Andromeda tegengekomen die vastgeketend is. Perseus versteent het zeemonster (links onderin op de achtergrond) dat haar wil opeten en trouwt haar.

Onderweg kwam hij in Ethiopië de prinses Andromeda tegen. Zij was vastgeketend aan een rots om geofferd te worden aan een zeemonster. Hij redde haar door het monster te verstenen en ze trouwden. Uiteindelijk keerde hij terug naar koning Polydektes. Hij gaf hem het cadeau, en toen hij het hoofd bekeek versteende hij. Daarna gaf hij het als dank aan Athena, die het hoofd op haar schild plaatste.

Medusa komt veel voor in de kunst. Een beroemd voorbeeld is onderstaand beeld. Dit is een bronzen beeld van Perseus die Medusa haar hoofd vast heeft. Op de grond ligt het lichaam van Medusa. Als je goed kijkt dan spuit het bloed er nog uit haar afgehakte nek. Perseus kijkt erg trots.

(Hier hoort een afbeelding te staan, die helaas niet kan worden weergegeven)
Bronzen beeld van Perseus en Medusa van Benvenuto Cellini (1545).