Hera

(Deze afbeelding kan niet worden weergegeven)
1 – Een van de weinige beelden van Hera.

Hera (Grieks Ήρα of Ήρη, Latijn Juno) is een van de twaalf Olympische goden. Zij was de vrouw van Zeus, en de onsterfelijke koningin van de goden. Ze is de dochter van Kronos en Rhea, net als haar man Zeus overigens. Kronos en Rhea waren beiden Titanen, die ook een soort goden zijn. Ze is de godin van het huwelijk en de monogamie.

Attributen van Hera zijn:

  • De pauw: dit komt door het verhaal over Argus, waar een reus met honderden ogen wordt verslagen door Hermes, en Hera deze ogen plaats op haar favoriete dier, de pauw.
  • De koe: Hera had Io, die een minnares was van Zeus, veranderd in een koe.
  • De granaatappel: het algemene symbool voor vruchtbaarheid.
  • De koekoek: van de mythe over het begin van het huwelijk, waar Zeus zich veranderd had in een koekoek, die Hera tegen haar borst drukte, waarna hij in de oppergod verandert en haar verkracht. Hera had toen geen andere keus dan met Zeus te trouwen.
  • De sluier: een symbool van het huwelijk.
  • De scepter: het teken van goddelijkheid en koningschap.

Zeus en Hera kregen samen drie kinderen: Eleithyia, Hebe en Ares. Eleithyia werd de godin van de geboorte, Hebe werd godin van de jeugd en Ares werd de oppergod. Hephaistos is ook een zoon van Hera, maar of hij ook een zoon is van Zeus is de vraag. Daar zijn verschillende mythes over, volgens Hesiodes was hij alleen de zoon van Hera, die hem baarde uit woede, omdat Zeus alleen Athena ter wereld brengt. Homeros daarentegen noemt Hephaistos wel de zoon van Hera en Zeus.

Doordat Hera de godin is van het huwelijk en de monogamie, is zij dus trouw en heeft zij geen affaires. Maar juist doordat ze zo kuis is, is het feit dat Zeus wel vaak een avontuurtje heeft ontzettend frustrerend voor haar. In mythen komt ze vaak boos over, ze is wreed en vijandig tegenover minnaressen van Zeus en vooral ook tegenover de kinderen die uit deze relaties ontstaan. Voorbeelden hiervan zijn de mythes over Hera en Io, en de mythe over Herakles, die twaalf zware werken moet doen.