Artemis

(Deze afbeelding kan niet worden weergegeven)
1 – De Diana van Versailles.

Artemis (Grieks Άρτεμις , Latijn Diana) is een van de twaalf Olympische Goden. Ze is de dochter van Zeus en Leto, samen met Apollo. Ze is de godin van een aantal verschillende dingen: de wildernis, de maan, het jagen en wilde dieren; zwangere vrouwen en de geboorte; bescherming van kinderen; maagdelijkheid en kuisheid, en plotselinge dood en ziekte (bij vrouwen, Apollo was zo ongeveer met alles haar tegenhanger voor de mannen).

Haar attributen zijn een zilveren pijl en boog, een hert en de maan. Haar symbolen zijn jachtsperen, een jurkje tot haar knie, pijl en boog en wilde beesten, voornamelijk herten en beren. Ze wordt ook wel getoond met een strijdwagen, getrokken door vier herten met gouden geweien. Ze was een maagdelijke godin. Ze is de beschermheilige van Delos (waar ze is geboren) en Ephesos in Lykia. Er zijn verschillende tempels gebouwd om haar te aanbidden, waaronder een in Brauron.

Artemis komt voor in een aantal mythes:

Voor haar geboorte is haar moeder Leto gevlucht naar Delos, en daar Artemis gebaard. Hera vond dit niet zo leuk en heeft Leto gestraft door haar 9 dagen en 9 nachten te laten bevallen van Artemis’ tweelingbroer Apollo. Artemis heeft haar moeder geholpen bij de bevalling.

Ze is duidelijk aanwezig geweest in de Trojaanse Oorlog. Ze stond aan de kant van de Trojanen. Ze heeft er voor gezorgd dat de Grieken niet naar Troje konden varen door de wind te doen verdwijnen, omdat Agamemnon haar boos had gemaakt. Ook heeft ze Aeneas verzorgd nadat hij werd verwond door Diomedes. Ze heeft voor Troje tegen Hera gevochten en verloren. In de Indische oorlogen van Dionysos stond ze ook tegenover Hera. Ook hier verloor ze verloor weer.

Een bekende mythe over de kuisheid van Artemis is die van Aktaion. Deze jager ging op een dag met vijftig jachthonden het bos in. Op een gegeven moment kreeg hij dorst en ging hij drinken uit een beekje. Toevallig was Artemis daar samen met haar nimfen aan het baden. Artemis zag dat Aktaion haar had gezien en veranderde hem in een hert. Hij probeerde nog weg te rennen van zijn vijftig honden, maar tevergeefs…